❤ Slide Of LoveIra ❤

Not Cycling...but Hiking :)

 Assalamualaikum...
Hyepo….. Engat x dlu aq penah ckap sal Cycling….??? Actually bkan cycling…tpi Hiking…
Aq pown penah terfikir…cm mne nak cycling Gunung??? Hahahaha… rupa2 hiking..
Even penat.. yela…nama pown daki gunung!  Tapi aq sronok…

Bile nak naik gnung tu..dorg ckap ambil mse 2 jam.. ‘lamanye…msti jauh..’
Tapi bile dah naek…kt tgh2 prjalanan tu..x rsa lame pown… rse kejap jew..
Mse mmg berjalan 2 jam…tapi group ktorg jlan cepat taw..so amik mse 1 jam 45 mnit jew..
Sbb org kt sne ckap..paling cepat pown akan amik msa 2 jam..
Ktorng nie kira cpat la…hehehe.. nak cepat sampai…

Ade satu part tu gnung tu di panggil ‘Salam Perkenalan’ knpa panggil cm tu sbb jalan dy mmg dan teramat2 curam… mmg perkenalan la kan.. pastu ade jalan tonggek..sbb jlan kna menonggek.. hahahaha..dengar cam klakar kan..tpi mmg btol semua tu aq bt..brgantung pada jalan jgak kan…

So bile da smpai kt Puncak Air Terjun yg Tertinggi di Asia Tenggara nie, mmg la teramat penat…
Rsa msa tu cpat sgt berjlan..aq x rsa pown mse naik gnung tu lambat…
Mse naik gnung tu, aq bwak kipas taw..bile aq rsa penat,aq guna la kipas tu..
Seyes banyak berguna…klaw la aq xde kipas tu… for sure aq boleh pengsan…
Naseb aq bwak…wlaupun ade sesetengah cm kata aq nie naik gnung pown smpat bwak kipas, aq x kesah..sbb klaw xde nnti, korg yg susah nak kna angkat aq…hehehe..
Sampai jew kt atas tu, ktorg bkak khemah… nie first time la aq g kem yg tido dlam khemah..

Sbb sblom nie kem2 yg penah aq g, x tido pown dlam khemah…
Excited nie..hehehe…aq amik khemah kecik jew…ddok 2 org…hahahha
Mmg bnyak ruang kosong la kan…aq ddo ngan kak cik.. nnti aq tnjuk gmbar k..
Lepas pada tu, Cik Pyan bwak ktorg g Telaga Tujuh… aq pown x tawu knpa di panggil ngan nma tu.. x tnye pown…yg aq tawu…ada 7 telaga dlam tu..dan yg paling ats tu yg no. 7.. lubang kt situ boleh msok taw..so rmai la yg try msok dlam tu…aq x msok pown… sbbbb… ade la…mne boleh bgtaw!!  So mlepas la aq…kira kem nie aq x have fun sgt la…x mersai segalanya sbb bnda tu.. its oke…

Then malam tu aq bt unggun api…susah jgak nak bt unggu api… bape kali terpadam..hehe
Malam tu aq tido rsa panas..bile da subuh..uhhhhh sejuk gile….!! Menggigil2 bdan aq…
Yela kan..ddok kat atas puncak air terjun…dalam hutan plak tu..msti la sjok..

Esok tu aq nak g tgok matahari naik.. dorg ckap cntik.. aq pown tggu la kt tmpat puncak air trjun mengalir ke bwah tu…kira boleh tgk prmandangan la kt stu… tggu punya tggu..x muncul2 pown mtahari nie…dah la aq x bsoh muka lagi..gsok ggi pown blom..mse tu plak rmai yg ade… bdak2 MRSM Besut..
Malu la jgak..hehehe aq tggu smpai pkol 8,xde pown..aq pown x tgk la… mybe sbb cuaca cm nk ujan…k fine..

Then aktiviti pagi tu actually kna daki ke atas puncak gnung… sbb yg ktrong bermalam tu Cuma puncak air terjun…lain erk…tapi aq x join..sbb nak ke sna makan mse 4 jam..2x ganda mse yg naik ke tmpat ktorg berkhemah tu.. mmg x la kan…smpai kt situ je pown aq da smput.. lagi pown ade sbb utama knpa aq x nak g… ^^,

So tggllah beberapa org kt tmpat khemah kami tu.. trmasok Cik Pyan & Panje..hehe
Kitorg yg x g nie ditugaskan untuk kemas2 khemah…abes bt semua tu, bru aq g mandi air trjun.. syes.. sjuk giler…lame gak aq mandi..dlam 2 jam…hahaha…samapi kecut kaki tngan..sampai biru mulut aq..
Aq naik pown sbb org2 laki plak nak mandi..xkan nak join plak kan…
Lepas settle smua bnda tu, baru aq amik gmbar..hahaha…t aq tnjuk..

Lama la jgak tggu yg lain trun dari puncak… dlam pkol 3.30 bru dorg smpai..tu pown x smua..
Kira dlam pkol 4 lebih cm tu bru kami semua turun dari gnong tu..
Seyes…aq lebih ske naik daripada trun..bile trun,rse x slamat gila…
Mmg la cepat sampai..ktorang amik mse 50 mnit jew untuk trun….tapi mau tau la…
Kaki aq menggeletar abes! Kira x boleh nak benti..kna tros jalan jew.. klaw x nnti aq jtoh..
Hahaha..mmg mncabar la…tpi aq ske… da smpai kt bwah tu, tros aq naik bas..ddok..bru lega..
Tpi mse nak trun tu,ade yg jtoh..jdi lmbat la kami brtolak pulang…
Dlam pkol 8 bru smpai UiTM..prot da menjerit kelaparan…

Hhaaa…. Makanan! Aq x cita pown aq makan ape kt sne..meh nak habaq… ktorg ditugaskn untuk bwak msakan sndiri…ekot la nka bwak ape pown..aq bwak mgge cup 2, ngan roti 2.. air jew bnyak skit…tu pown x ckop…ade yg bwak beras ngan sardin..so mask la kt atas tu.. ade bwak dpur gas..yg untuk kem pnya..tpi aq lebih ske klaw guna lilin askar..sbb masak cepat giler…dah la tu kecik ngan senang jew.. x la besar sgt cm dapur gas tu…so mkan x ssah la…mmg  ade mkanan….

Sesampai jew di Dewan Pro…bru rse lenguh2 satu bdan..nak jalan pown rse sakit… dlam2 hari jgak la baru lega sakit nie…tapi ape2 pown..mmg aq sronok la ngan kem nie.. dan paling penting.. Dapat sijil.. 
Tu yg best…ehehhe…oke la erk..rse cm da pnjang entry kali nie..aq tunjuk gmbar2 spnjang aq kt sne k…
Selamat melihat… :)

: Nie pandangan dari jaoh puncak air trjun tu.. :


: kt snie la puncak air mengalir yg gmbar kt atas tu.. :


: kakcik dihadapan khemah kami.. :) :


: Me with kipas kesayangan :


: Nie gmbar aq sblom naek.. tmpat nie kat kaki gnong :


: Kem nie namanya Baha's Camp :


: Nie la tapak perkhemahan kami.. nie da abes kemas.. :


: Teka nie ape?? hehe.. nie la kedai.. jgn pkir atas gnung xde kedai ek... tapi hrga dy mmg mhal la... air tin satu dy jual RM3.50..woww.. ade jual keychain..x beli pown.. :


: aq yg tah pape.. :


: Nie geng2 yg daki sampai puncak gnung.. salut la ngan korg! :


: Sptotnya letak gmbar nie mse mula2 kan.xpe2.. nie kt bwah..bile da trun.. :


: Da mula brgambar! :


: Toink toink.. :

 





: oke...for last picture..aq tgglkan kt korang card dari Gunung Stong.. actually tmpat nie resort..so klaw korg ade plan nak ke sni, contact2 la dorg k..x jauh pown..dalam Malaysia gak.. :
Sampai snie jela entry aq...jmpe nnti k.. daaaaaaaaa :)

No comments: